LOGO

Motory, vrtule, serva ...
Pavel

Re: LOGO

Post by Pavel »

A jak Špiritus pozná, že jsi vyměnil listy ?
Zeby odpad kosmických technologií ?
Se picnu....
(Ty listy zítra pro istotu převážím....)

jemo

Post by jemo »

Pavel wrote:A jak Špiritus pozná, že jsi vyměnil listy ?
To samozřejmě nepozná, ale změní se prvek v regulované soustavě nastavené na optimální chování.
Spirit pak provádí akční zásahy "po staru" což se může projevit "jiným" chováním vrtulníku (regulované soustavy).
Takže je nutno znovu hrábnout do parametrů Spiritu a tím mu "říci" ze se něco změnilo.

Tolik malý výlet do Teorie automatického řízení.

prtka

Post by prtka »

Líp bych to neřekl . Ve své hamižnosti jsem si hned na začátku přidal v domnění, že čím víc tím líp a rychleji :D Tak nějak mi říkal Error.

BoŠ

Post by BoŠ »

Ty jo, tak to ty listy musí být nebe a dudy!! Anebo to musí být vyladěno přesně na mez stability. Normálně se dle Ziegler Nicholse zvyšuje zesílení až na mez stabilty, a po jejím dosažení se zesílení celkem radikálně sníží, takže je tam dostatečná rezerva stability, což bych očekával i u vrťase, který musí být stabilní v různých letových režimech (jedině snad při použití bank by se dalo zesílení nastavit pro jednotlivé režimy). Takže pokud se nemění listy vyloženě měkké za tvrdé, tak by se to snad ani nemuselo ladit. Ale to je jen má domněnka.

baui

Post by baui »

Peto, cos tam mel za listy pred tim a v jakem rezimu letu se ti to klepe? Prijde mi dost divne, ze by vymena hlavnich listu zrovna za Edge tohle zpusobila...
Tom

Pavel

Post by Pavel »

Hm, také na to koukám jako osel.
Jsou to Edge SE :
1) váží (na desetinu gramu) stejně - 149,4gramu
2) podélná poloha těžiště je naprosto stejná
3) na balanční váze jsou v rovině
4) FBL test na společném čepu na niti - rovnoběžné - příčná poloha těžiště tedy také OK
Tedy já si myslím, že pokud nemají nějaký rozdíl v tuhosti v ohybu a krutu, jsou BZ.
Navíc v ustáleném visu by se rozdíl v tuhostech stejně neprojevil.
(Různě tuhé listy jsem na skutečných vrtulnících odhalil až za letu při pohybu cyklickým
řízením - vymávávaly různě. To celé se sledovalo fastrackem a měřily se vibrace.)

Pavel

Post by Pavel »

BoŠ wrote:Ty jo, tak to ty listy musí být nebe a dudy!! Anebo to musí být vyladěno přesně na mez stability. Normálně se dle Ziegler Nicholse zvyšuje zesílení až na mez stabilty, a po jejím dosažení se zesílení celkem radikálně sníží, takže je tam dostatečná rezerva stability, což bych očekával i u vrťase, který musí být stabilní v různých letových režimech (jedině snad při použití bank by se dalo zesílení nastavit pro jednotlivé režimy). Takže pokud se nemění listy vyloženě měkké za tvrdé, tak by se to snad ani nemuselo ladit. Ale to je jen má domněnka.
Nějaký Ziegler se mnou studoval na gymnáziu, ale propadal z fyziky a u maturity neprošel z matematiky - to ale asi nebude on.... :P

baui

Post by baui »

Rozdil v tuhostech se projevit muze v pripade, ze by se to tykalo opravdu tuhych listu - typicky treba MSC Rapid. Ty jsou vyrazne tvrdsi nez vetsina dostupnych vyrobku a koncovy oblouk taky zrovna aerodynamickou cistotou nevynika. Tam se viditelne projevi i neustale miniaturni korekce cykliky provadene FBL jednotkou ve visu. Edge na tohle bezne netrpi, takze by to musela byt skryta vyrobni vada.

Pokud jde o vylety hloubeji do teorie rizeni, asi bych zabrzdil u principialni podobnosti PID regulatoru a FBL jednotky. Obecne teoremy jsou sice aplikovatelne, ale o nekolik technologickych urovni niz, nez dokaze uzivatel nastavenim ovlivnit. Softwary jednotek maji obvykle tolik filtru, dynamickych optimalizaci a prvku zajistujicich aspon omezenou blbuvzdornost, ze dotlacit vlastni vlastni regulator k mezi stability da opravdu hodne prace (alespon co se tyka cyliky).
Tom

prtka

Post by prtka »

Na Rapidy a ještě k tomu Béčka. Režim stejné otáčky jak Rapidy 1980ot/min

BoŠ

Post by BoŠ »

Tome, výlet do světa regulací byl spíš reakcí na Jema (zřejmě kolega regulovčík). V příspěvku jsem se spíše podivoval nad tím, jak by vyměna za kvalitnější listy mohla natolik ovlivnit chování heliny. Proto mě napadlo, že zisk hlavy musel být vysoký, a listy gumovější, nebo jde o jiný problém. Každopádně já začnu rovnou s EDGE, tak uvidíme. Pokud vše vyjde, tak zalétnu 550 ve středu nebo o víkendu.

A teď OT:
Ve své praxi jsem potkal více či méně sofistikované regulátory, ale seřizování v praxi vždy skončilo u nastavení základních parametrů dle kritérií založených na ZN (oproti teoretickým modelům se reálné soustavy chovají nelineárně, někdy i nespojitě). Všechny ostatní korekce a modely většinou upravovaly/kompenzovaly chování regulátoru v určitých stavech. U FBL je to totéž.

Post Reply