Neutrino F3P

Naše projekty
HonzaS

Re: Neutrino F3P

Post by HonzaS »

Abych mohl servo vlepit do trupu jinam, musel jsem si nejdřív dodělat 2 strany rámečku pro servo (abych vytvořil okýnko, ve kterým půjde proříznout mylar). To je dost opruz, mnohem lepší je když to výrobce připraví, nebo si to tam člověk vlepí nejpozději před potažením. Dál jsem potřeboval provlíknout vodiče od serva výškovkou - když se do mylaru udělá dirka, tak se většinou ráda rozleze přes půl letadla (resp přes celý okýnko ve kterým je). Zabránit se tomu ale dá tak, že se na mylar nejdřív nalepí kousíček 3M Blenderm pásky (fakt kousíček, je těžká) a do ní se udělá řez. 3M Blenderm je gumová a většinou se dál nepáře.

Co mě fakt překvapilo je, že výpočet vyšel poměrně přesně. Takže je jednoduchý říct s jakým vybavením těžiště vyjde, s jakým ne, kde bude baterka 120mAh/ 6,5g, kde bude 150mAh 8g, a jestli to s nima vůbec půjde rozumně vyvážit, co se stane když tam dám těžší vrtule od jiného výrobce... Takže kdo váhá nad úpravou letadla nebo pořízením jinýho vybavení, jednoduchý výpočet může značně poradit, jestli má plánovaná úprava vůbec smysl.
Attachments
P1030671_res.jpg
P1030670_res.jpg
P1030668_res.jpg

HonzaS

Post by HonzaS »

Pro Bauiho: takhle vypadá ta nová poloha serva směrovky - rámeček z 3x3mm depronu, servozesilovač bokem, přilepeno pomalu i za motor (hlavně do tý spodní části, ta je na vop a tuhá do krutu). Páka je z 0,8mm uhlíkové kulatiny vlepené do provrtaného tisícihranu, délka 35mm, rozteč lanek asi 33mm. Stejně je řešená páka vop - ta je ale zalepená do drážky pro páku (na obrázku tečkovaná zelená). Další Neutrina už takhle budou předpřipravený.

Jinak proti tomu co tipoval venca (posun o 15cm bude stačit) - posouval jsem servo zhruba o 37cm.
Attachments
servosop.jpg

HonzaS

Post by HonzaS »

Další fix, vhodný možná i na Sparky: Přesunul jsem servo výškovky do středu trupu. Když je jen ve vop, tak se to divně kroutilo a musel jsem ho vyztužit uhlíkovou pásnicí nalepenou na jedné straně na servo a na druhé do náběžky vop. Takhle ho bočnice trupu (žlutá) snad podrží.
Attachments
servovop2.jpg
servovop.jpg

HonzaS

Post by HonzaS »

Tak snad poslední :lol: Velikost hihitecu 5035 na křidýlkách se nějak neshodla s velikosti hihitecu nakreslenýho podle dat (asi) ze stránek servocity. Rámeček je potřeba v horní části trupu asi o 2mm zvýšit (odřízl jsem příčku a nalepil nad její úroveň novou). Doporučuju zkusit na sucho. Tak Baui, můžeš začít stavět.
Attachments
P1030691.JPG

Pavel

Post by Pavel »

Bauí možná čeká, až mu to Protoíno postavíš, bo je vidět, že tě to "vopraudu baví"Image

HonzaS

Post by HonzaS »

Nebaví... Ale víc mě nebaví dokončit úklid v dílně (a než bude uklizeno, tak se mi nevejde Vertigo na pracovní stůl). Takže raději sedím u počítače a klikám co jsem napoprvé nenaklikal správně.

Ale ten excel co jsem vám s bauím poslal mě náhodou baví fakt hodně. Zkusmo jsem tam natipoval Dualskyho a 10" PT, Yep/YGE 7A, posunul servo tukanizéru (aby vycházela geometrie táhel) a těžiště pořád vychází (se 120mAh/6,5g i 150mAh/8,1g baterkama). Tak dost ptákovin, kafe je na stole, jdu dál pracovat.

baui

Post by baui »

Bauí si ještě počká na materiál (a pár finálních úprav Špatného prototypu :lol: ) a pak začne stavět :mrgreen:
Ta dokumentace je super, dík moc. Tak uvidíme, jak se to bude chovat, když to podle toho člověk postaví hned napoprvé.
Tom

Pavel

Post by Pavel »

Navíc, jak se hukázalo, těžiště u halovky +- 10cm a stále se to dá řídit :lol:
Pravda, některé obraty jdou pak samy a jiné téměř vůbec :mrgreen:

HonzaS

Post by HonzaS »

Dneska jsem zkoušel jak lítá Neutríno se servem sop vzadu.

Tak ten pocit, když člověk s čepicí, teplým tričkem, termoskou plnou horkýho čaje a tlustýma ponožkama (zkrátka abych tam od 9 do 14ti nezmrznul) dorazí do haly, kde je 28°C :lol:

Neutrino se ale ukázalo ze všech přítomných letadel jako nejodolnější vůči rozmarům řídkého vzduchu (jako že letělo vesměs dobře). Zato to doháněl svou teplotní závislostí pilot :x Byl to takový hnus, že jsem parkety prohlásil za tatami a chodil na boso :lol:

Jinak nejlepší výkony podával kolega Šefrna - tak mám strach, aby si to na soutěž nenechal zas vytopit (na soutěž do příbrami si pro jisotu beru kraťasy a žabky :lol: )
Attachments
IMG_20151227_120426.jpg
IMG_20151227_124146.jpg

Pavel

Post by Pavel »

Rozumím - do Příbrami přibalit pouštní a tropickou výbavu
Image

Post Reply